TVÄTTRÅD

Tvättrutiner

Hur tvättar jag tygblöjor?
Jag personligen upplever att bäst resultat får du genom att först köra ett sköljprogram utan tvättmedel. Har du inget sköljprogram kan du ta ett snabbprogram på 30°C.
Då försvinner den värsta smutsen innan du startar huvudprogrammet. Sedan använder du ett program på 60°C, gärna ett långt program. Använd helst inte eco program då de oftast använder mindre vatten och det är viktigt att blöjorna blir ordentligt rena eftersom rester av smuts och tvättmedel kan irritera barnets hud. Jag brukar välja en extra sköljning på huvudprogrammet.

Använd parfymfritt tvättmedel, gärna pulver och miljömärkt. Använd inte sköljmedel då det förstör absorptionen på inläggen.

Torkning
Bäst för miljön är att hängtorka blöjorna. Jag brukar använda en torkspindel till pocketblöjorna/blöjskalen, jag upplever att det tar minst plast så. Eftersom inläggen är gjorda av flera lager absorberande material kan de ta lång tid på sig att torka. Behöver du använda inläggen snabbt eller inte har plats att hängtorka så kan du torktumla inläggen. Man ska INTE torktumla pocketblöjan/blöjskalet då det sliter på PUL tyget och resårerna, men eftersom de torkar så snabbt ändå så finns knappt behovet.

Förvaring av smutsiga blöjor
Det finns två sätt att förvara smutsiga blöjor. Antingen hänger man dom på tork och förvarar dom torrt. Jag har en krok med en torkspindel under bänkskivan där skötbädden är. Jag tar ut inlägget först och hänger upp båda delarna. När något är torrt knäpper jag loss den ner i en stor lövkorg som står under. En lövkorg eller liknande är bra då den har många hål så luften får cirkulera. Har du läst så här långt kanske du funderar på om det inte luktar illa om vi har smutsiga blöjor hängandes i badrummet? Det enkla svaret är att det nästan aldrig luktar, av erfarenhet kan engångsblöjor lukta mer då det är kemikalierna i kontakt med kiss som gör att blöjan luktar. Ibland kan nattblöjorna lukta lite mer. Upplever vi att det luktar brukar vi slänga in alla smutsiga blöjor i maskinen och köra ett snabbprogram utan tvättmedel, och sedan hänga upp dom igen i väntan på tvätt.

Det andra sättet är att förvara allt smutsigt i en PUL-påse, en påse gjort i samma material som pocketblöjorna. Eftersom det är tyg som andas blir det inte instängt för blöjorna. När påsen är full och du ska tvätta så tippar/puttar du ut allt innehåll och tvättar påsen tillsammans med blöjorna. Det här alternativet kan vara bäst om du inte har tillgång till egen tvättmaskin. Då tar du bara med dig påsarna till tvättstugan och tvättar blöjorna som vanligt. Det är även ett bra alternativ om du inte kan/vill hänga smutsiga blöjor på tork i badrummet.
Vid förvaring i PUL-påse försvinner all lukt så länge påsen är stängd.
Våra PUL påsar hittar du HÄR.

Om du förvarar blöjorna torrt kan man vänta upp till 5-6 dagar innan man behöver tvätta. Vid förvaring i PUL-påse kan man vänta upp till 3 dagar innan tvätt. När du väntar många dagar innan tvätt kan ett snabbt sköljprogram vara bra ibland om du känner att behovet finns.

Undvik att förvara blöjorna i tätt slutna lösningar som i en plastpåse eller en hink utan hål med lock.  Blöjorna behöver cirkulerande luft. Förvara dom inte heller i vatten då de kan få orenheter att gro.

Hur gör jag med bajset?

Det första jag vill tipsa om är för dig som tycker det känns läskigt med bajs i en tygblöja. Vi säljer engångsark av bambu som du lägger i blöjan mot barnet och sedan slänger i soporna när det är använt. Du kan läsa mer om produkten här.

Det som kan verka läskigast med tygblöjor och kanske den enda nackdelen är att de ska tvättas. Hur gör du då på bäst sätt? Och framför allt, vad gör du med bajset? Jo bajset hamnar där det ska vara, i toaletten. Du tippar helt enkelt ner innehållet i toaletten och om det behövs kan du spola av den över toaletten med en dusch eller förlängd kran. Har du ingen dusch eller kran i närheten av toaletten kan du hålla ner blöjan i toaletten och spola så sköljs det mesta av. Innan du sköljer ur en pocketblöja är det bra att ta ut inlägget först. 

Då amningsbajs är vattenlösligt kan de tvättas direkt utan att sköljas av.
Bästa fläckborttagningen på amningsbajs och andra fläckar är solen. Efter några timmar i solen är insidan krispigt vit igen. Har du inte tillgång till solen kan galltvål eller liknande fungera.

Många upplever det som mindre trevligt att hantera en bajsblöja men jag tycker att allt bajs är mindre trevligt, oavsett om det är i en engångs/tygblöja, på kläderna eller under själva bytet. Som förälder kommer du helt enkelt inte undan bajs eftersom bebisar och barn bajsar oavsett vilken blöja du än väljer att använda. 

Om du är bekant med begreppet “ryggbajs” håller du kanske med om att det inte är en särskilt rolig siuation. Det handlar om att resåren i ryggen på engångsblöjor inte alltid håller tillbaka bajset så det trycks upp på ryggen på barnet. Tygblöjor har bättre resår i ryggen vilket gör att dem är bättre på att hålla tätt vid sådana explosioner. Jag har själv varit med om blöjbyten som hade slutat i katastrof om det inte funnits bra ryggresår. Därför har jag alltid känt att hellre bajs i en tygblöja än på hela bebisen och på alla kläder! 

Hör gärna av dig om du har fler frågor om tvätt och hantering av smutsiga blöjor, använd gärna vår chatt-funktion på hemsidan eller skriv ett mail till: info@babyvaleris.se

Hög kvalité

Tillverkat av noga utvalt material.

Gratis frakt

Över 1000 kr i Sverige.

För ditt barn

För en hållbar framtid.

Baby Valeris Tygblöjor

Lätta att använda, tvätta och återanvända

Varukorg